MEDZIŠTÁTNE STRETNUTIE SLOVENSKO - MAĎARSKO

NEČAKANÁ VYSOKÁ PREHRA
4 : 14
Dňa 29. apríla 2006 sa v Športovej hale mesta Komárno uskutočnilo medzištátne stretnutie zmiešaných družstiev (3-kadeti, 2-juniori, 4-seniori) v boxe. Slovensko nastúpilo na stretnutie v oklieštenej zostave, nakoľko najlepší juniori sa v tomto čase nachádzali na na medzinárodnom turnaji v Poľsku, reprezentovať SR zo známych dôvodov odmietol Rudolf DYDI (ŠKP Bratislava) a navyše Pavol HLAVAČKA (ŠKP Bratislava) pre chorobu nastúpiť nemohol. Takže vysoká prehra z Maďarskom je nepríjemná, ale zaslúžená, lebo odráža súčasný stav boxu na Slovensku. Oddiel ŠKB Spartak Komárno stretnutie zorganizoval na veľmi dobrej úrovni a samotné malo dobrú športovú a vysokú spoločenskú úroveň.
Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca stretnutia Ing. Tibor HORNIG (AIBA, Komárno). V ringu a na bodoch sa striedali: Ing. Tibor HORNIG (AIBA, Komárno), Peter JACHMAN (AIBA, Zlatná na Ostrove), Mikuláš BENCSÍK (I. trieda, Komárno), AJTAI Péter (AIBA,  Maďarsko), DORKÓ Péter (AIBA, Maďarsko), JUHÁSZ Roland (I. trieda, Maďarsko). Prácu Športovo-technickej komisie na stretnutí vykonával člen ŠTK SABA Karol OREL. Zdravotné zabezpečenie mal na starosti MUDr. František TÓTH.
Reprezentačný tréner Ing. Tibor HLAVAČKA mal na stretnutie k dispozícii borcov: do 48 kg Mário TAVALI (BC Galanta) kadet, do 66 kg Dávid VARGA (BC Bašta ZRMS Komárno) kadet, do 66 kg Miroslav DETKO (BC Stavbár Nitra) kadet, do 57 kg Mário NAGY (ŠKB Spartak Komárno) junior, do 57 kg Filip BARÁK (BC Dubnica nad Váhom) junior, do 51 kg Martin PARLAGI (ŠKP Bratislava) senior, do 69 kg Róbert BLAŽO (ŠKP Bratislava) senior, do 75 kg Tibor VARGA (BC Stavbár Nitra) senior, do 81 kg Tomáš KOVÁCS (ŠKB Spartak Komárno) senior.
Už samotná zostava po vážení našepkávala, že je zle, pretože z pôvodnej nominácie postupne vypadli: kadet do 66 kg Mário LAKATOŠ (ŠKB Spartak Komárno) senior do 51 kg Rudolf DYDI (ŠKP Bratislava), senior do 60 kg Daniel ŠKULIBA (ŠKB Spartak Komárno), senior do 64 kg Pavol HLAVAČKA (ŠKP Bratislava) a senior nad 91 kg Štefan SLÍŽ (SKP Bratislava).

Namiesto DYDIHO nominoval reprezentzačný tréner Martina PARLAGIHO (ŠKP Bratislava) a namiesto Mária LAKATOŠA Miroslava DETKA (BC Stavbár Nitra). Za ostatných nenašiel na Slovensku náhradu.

Dejiskom stretnutia bola športová hala, v hľadisku cca 450 divákov. Po organizačnej stránke bolo samotné stretnutie pripravené bezchybne a podobne sa svojej úlohy zhostili aj rozhodcovia, pretože toto stretnutie nebolo o chybičkách.

Samotný box, bol v našom podaní totálnym prepadákom. Neklamným dôkazom bol ohlas divákov, ktorí tentoraz stáli nezvykle na našej strane a ktorí zatlieskali prvej dvojici, potom sa na predlhú dobu odmlčali a zobudil ich až Róbert BLAŽO (ŠKP Bratislava).
Môj pohľad na výkony jednotlivcov:

Mário TAVALI
(BC Galanta), bol pomalší ako pomalý, jeho súper sa stačil uhnúť väčšine úderov. Zasiahol menej krát ako protivník, urobil niekoľko pekných sidestepov, ale aj chýb v útoku, keď strácal stabilitu po zadných úderoch. Na súpera rozhodne mal, chýbala centrálna príprava, najmä pred zápasom.

Dávid VARGA
(BC Bašta ZRMS Komárno), na naše pomery už skúsený boxer, jeho úder  však postráda potrebnú razanciu a tak hoci zasahoval často, súpera nezastavil.

Miroslav DETKO
(BC Stavbár Nitra). Tento chlapec rozhodne do medzinárodného ringu nepatrí.

Mário NAGY
(ŠKB Spartak Komárno). Vybojoval pre diváka príťažlivý zápas, s množstvom úderov vo výmenách. V zápase však opäť dominovala razancia úderov na strane hosťa. Na rady osobného trénera z hľadiska nereagoval, dištanc je mu cudzí. Prehral s kvalitným súperom.

Filip BARÁK
(BC Dubnica nad Váhom). Od majstrovstiev SR juniorov v Košiciach výrazný pokles formy. Bol vlažný, nedôrazný, produkoval akýsi hybrid dištancu a pokusu o technický box. To, čím dosahoval za posledný polrok výrazné úspechy, zostalo v šatni.

Martin PARLAGI
(ŠKP Bratislava). Podobne, ako rade ďalších boxerov chýbala razancia a dôraz. O hlavu menší BEDÁK ľahko skracoval vzdialenosť a v zápase mal drvivú prevahu. Nad prípravou do ďalšieho obdobia je potrebné veľmi vážne zamyslenie!

Róbert BLAŽO
(ŠKP Bratislava). Neboxoval dobre, zbytočne lietal v ringu. Bol však jednoznačne lepším boxerom, aj keď vo štvrtom kole dovolil súperovi príliš veľa.

Tibor VARGA
(ŠKP Bratislava). Boxoval zle a jeho súper ešte horšie. Bol otvorený, nedôrazný, našťastie si ustrážil vzdialenosť a neinkasoval.

Tomáš KOVÁCS
(ŠKB Spartak Komárno). S jedným z dvojice najrenomovanejších boxerov Maďarskej výpravy vybojoval opticky vyrovnaný zápas. Zvolil veľmi dobre bojovú vzdialenosť a eliminoval tak tvrdý úder súpera, ktorý okrem iného knokautoval Károly BALSZAIHO, či nášho Jána ONDU. Žiaľ pre zranenie nosa, úradný lekár boj v 2. kole zastavil.

Ak porovnávam výkony oboch celkov komplexne, tak naši súperi boli
- rýchlejší, silnejší a výbušnejší
a
- mali lepší odhad vzdialenosti a podstatne tvrdší úder,
skrátka dominovali po všetkých stránkach celkovej pripravenosti. Na moju otázku reprezentačnému trénerovi Maďarska Józsefovi SZÁNTÓOVI, ako dlho sa na nás pripravovali, som dostal odpoveď - dva týždne v kempe TATA. Nám pravda stačila príprava v oddieloch.
Po našom víťazstve proti Maďarsku v decembri minulého roku, som v správe uviedol, že súperi nás podcenili a na najbližšie podujatie sa zrejme pripravia lepšie. Stalo sa. Okrem toho som žiadal, aby pred takýmto vážnym stretnutím, bol aspo
ň dvojtýždňový kontrolný zras na vyladenie formy. Samozrejme, že tento hlas bol hlasom volajúceho v púšti.

Myslím, že do budúcnosti bude treba pripísať zo strany realizačného tímu mládeže medzištátnym podujatiam podstatne väčší význam a keďže VV SABA zodpovedá reprezentačný tréner priamo, bude musieť mať osobne rozhodujúce slovo aj do zostavy. Mládež prehrala 0 : 10, čo sa viackrát nesmie opakovať! Stretnutie ako  celok, je treba podrobiť detailnej analýze a vyvodiť do budúcna záväzné závery. Takýto hazard s menom reprezentácie SR, si nemôže dovoliť nikto. A opäť sa tu potvrdilo to tisíc krát opakované a opakovane nerešpektované, že slovenský box nemá nato, aby bojoval súčasne na dvoch frontoch. Nechýbal reprezentačný tréner mládeže na medzištátnom stretnutí? Alebo sa dívame na medzištátne stretnutie ako na oblastnú súťaž? Neboli by sme to však my, aby sme to ani v budúcnosti zas a zas nezopakovali.
Družstvo Slovenskej republiky, zľava: Tomáš KOVÁCS, Tibor VARGA, Róbert BLAŽO, Martin PARLAGI, Filip BARÁK, Mário NAGY, Miroslav DETKO, Dávid VARGA, Mário TAVALI.
Rozhodcovia, ktorí na zápase rozhodovali, zľava: Peter JACHMAN (SVK), Mikuláš BENCSÍK (SVK), JUHÁSZ Roland (HUN), DORKÓ Péter (HUN), AJTAI Péter (HUN) a Ing. Tibor HORNIG (SVK).
Róbert BLAŽO (v modrom) tvrdo zasahuje spodok svojho súpera KÁLLAI Tibora.
Úspešný bol aj Tibor VARGA (v modrom) vo váhe do 75 kg.
P.č. Hmotnost ná kategória Veková kategória MAĎARSKÁ REPUBLIKA - SLOVENSKÁ REPUBLIKA Výsledo k Verdikt Skóre
1. 48 kg kadeti UNGVÁRI Tamás - TAVALI Mário (BC GAL) 2 : 0 na body, 29 : 12 2 : 0
2. 66 kg kadeti TÓTH BARNA József - VARGA Dávid (ZRMS KN) 2 : 0 RSCO / 2 4 : 0
3. 66 kg kadeti ORAVEC Pál - DETKO Miroslav (BCS NR) 2 : 0 RSCO / 2 6 : 0
4. 57 kg juniori NOTIGÁN Norbert - NAGY Mário (ŠKB KN) 2 : 0 RSC / 3 8 : 0
5. 57 kg juniori KEMÉNY János - BARÁK Filip (BC DCA) 2 : 0 na body, 30 : 13 10 : 0
6. 51 kg seniori BEDÁK Pál - PARLAGI Martin (ŠKP BA) 2 : 0 vzdanie, 3. kolo 12 : 0
7. 69 kg seniori KÁLAI Tibor - BLAŽO Róbert (ŠKP BA) 0 : 2 na body, 17 : 28 12 : 2
8. 75 kg seniori RÉGI Dániel - VARGA Tibor (BCS NR) 0 : 2 na body, 12 : 21 12 : 4
9. 81 kg seniori SZELLŐ Imre - KOVÁCS Tomáš (ŠKB KN) 2 : 0 RSCI / 2 14 : 4
Spracoval:   Ivan ZELENÁK     
Pablo Software Solutions